To życie czasem wymusza od nas dietę. Nawet, jeżeli nie za bardzo musimy liczyć kalorie, ponieważ nasz metabolizm jest na prawidłowym poziomie, to po prostu organizm wymusza na nas spożywanie określonych potraw, jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Obecnie jest wiele takich chorób, które wymuszają dietę. Jedną z nich jest chociażby alergia na gluten o którym w ostatnim czasie mówi się bardzo dużo. Drugą taką chorobą jest także insulinoodporność. Można jednak z obiema chorobami żyć w zgodzie, jeżeli tylko będziemy posiadali odpowiednią wiedzę. W przyswojeniu tej wiedzy pomóc nam może książka pt.”Insulinooporność, Szybkie dania“. Jej autorkami są Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska.

Ciąg dalszy insulinoodporności

Te dwie autorki są doskonale znane już z serii książek odnoszącej się do tego zaburzenia metabolicznego. :“Insulinooporność. Leczenie dietą”., “Insulinooporność”, “Dieta w insulinooporności”, “Insulinooporność w polskiej kuchni” – to książki, które spotkały się z bardzo pozytywnym odbiorem na rynku. Czas na kolejną część, gdzie obydwie autorki przypominają nam w dużym skrócie jakie objawy powinny nas skłonić do tego, aby wykonać odpowiednie badania. Pamiętajmy, że im wcześniej zostanie dana choroba zdiagnozowana, tym dla nas lepiej. Dlatego umówmy się na wizytę u lekarza, który może zdiagnozować u nas insulinoodporność. Jest to zaburzenie metaboliczne, które nieleczone może doprowadzić do wielu poważnych konsekwencji. Jakich? Tego dowiemy się właśnie z tej książki.

Życie z chorobą

Diagnoza jednak nie musi być dla nas wyrokiem. Musi nas tylko przekonać do zmiany pewnych nawyków życiowych, jak chociażby umiarkowana aktywność fizyczna, dzięki której będziemy w stanie lepiej zwalczać tę chorobę. Z książki “Insulinooporność, Szybkie dania” dowiemy się również jakie dania możemy przygotować w swoim domu, aby nadal móc cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem w kuchni. Przy czym zanim zabierzemy się za gotowanie pamiętajmy o wyborze odpowiednich produktów spożywczych. Jakich? To również podpowiadają nam Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, które przeprowadzą nas przez ta chorobę z którą można naprawdę żyć w przyjaźni. To właśnie dzięki ich prostym przepisom dowiemy się jak smakuje pasta z grillowanego bakłażana, pasta pomidorowa z makreli, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami oraz wiele innych dań, które z chęcią przyrządzimy w swoim domu. Gotowanie, nawet jeżeli zmagamy się z jakimś schorzeniem może sprawiać nam ogromną przyjemność. Przekonamy się o tym sięgając właśnie po tą książkę tak wspaniale przygotowaną.

Coffee obraz autorstwa freepik - www.freepik.com